Plan kontroli na 2013 rok
DZIAŁ CHORÓB ZAKAŹNYCH W POWIATOWYM INSPEKTORACIE WETERYNARII W NAMYSŁOWIE
Miesiąc | Zakres kontroli | Ilość kontroli |
Styczeń | Fermy kur niosek | 1 |
Zakład wylęgu drobiu | 1 | |
Luty | Fermy kur niosek | 1 |
Kontrole sprawdzające dot. dobrostanu zwierząt | 2 | |
Monitoring chorób zakaźnych – FMD, SVD, TBC | ||
Marzec | Fermy kur niosek | 1 |
Dobrostan zwierząt | 5 | |
Siedziby stad IRZ/CC | 2 | |
Lekarze badający | 3 | |
Monitoring chorób zakaźnych – TBC, CSF, EBB, Br | ||
Kwiecień | Fermy kur niosek | 1 |
Zakład wylęgu drobiu | 1 | |
Dobrostan zwierząt | 5 | |
Siedziby stad IRZ/CC | 3 | |
Monitoring chorób zakaźnych – HPAI, choroba Aujeszky, FMD, SVD, CSF, EBB, Br | ||
Maj | Fermy kur niosek | 1 |
Dobrostan zwierząt | 5 | |
Siedziby stad IRZ/CC | 2 | |
Przewoźnicy/konwojenci | 2 | |
Monitoring chorób zakaźnych – HPAI, choroba Aujeszky, BTV, Gorączka Q, IBR/IPV | ||
Czerwiec | Fermy kur niosek | 1 |
Dobrostan zwierząt | 7 | |
Siedziby stad IRZ/CC | 3 | |
Punkty kopulacyjne | 2 | |
Monitoring chorób zakaźnych – choroba Aujeszky | ||
Lipiec | Fermy kur niosek | 1 |
Dobrostan zwierząt | 4 | |
Siedziby stad IRZ/CC | 2 | |
Punkty unasienniania | 3 | |
Zwierzęta dzikie | 2 | |
Monitoring chorób zakaźnych – BTV, CSF, FMD, SVD, choroba Aujeszky | ||
Sierpień | Dobrostan zwierząt | 6 |
Siedziby stad IRZ/CC | 2 | |
Punkty unasienniania | 2 | |
Wrzesień | Dobrostan zwierząt | 8 |
Siedziby stada IRZ/CC | 3 | |
Lecznice dla zwierząt | 1 | |
Monitoring chorób zakaźnych – TBC, CSF, choroba Aujeszku | ||
Październik | Dobrostan zwierząt | 3 |
Siedziby stad IRZ/CC | 1 | |
Lecznice dla zwierząt | 3 | |
Gospodarstwa rybackie | 5 | |
Monitoring chorób zakaźnych – TBC, choroba Aujeszky, FMD, SVD, CSF | ||
Listopad | Dobrostan zwierząt | 2 |
Lecznice dla zwierząt | 4 | |
Gospodarstwa rybackie | 15 | |
Kontrole sprawdzające dot. dobrostanu zwierząt | 2 | |
Grudzień | Gospodarstwa rybackie | 9 |
Kontrole sprawdzające dot. dobrostanu zwierząt | 1 |
DZIAŁ BEZPIECZEŃSTWA ŻYWNOŚCI, PASZ ORAZ UBOCZNYCH PRODUKTÓW ZWIERZĘCYCH
Miesiąc |
Rodzaj kontroli |
Zakres kontroli |
Kontrolowany podmiot |
Realizacja |
STYCZEŃ |
Okresowa |
bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego-w tym wymagania weterynaryjne przy ich produkcji: -postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego -realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji -transport zwierząt żywych do rzeźni -audyt systemu HACCP w tym procedur GMP/GHP |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot |
DH |
Okresowa |
-zapewnienie bezpieczeństwa produkowanych produktów pochodzenia zwierzęcego-ogólne wymagania dla zakładów -postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego -realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji -audyt systemu HACCP w tym procedur GMP/GHP |
zakład sektora mięsa białego-1 podmiot |
DH |
|
Kontrola doraźna |
Sprawdzenie wykonanie zaleceń nałożonych decyzją administracyjną z 2012r |
zakład sektora mięsa białego-1 podmiot zakład sektora mięsa czrwonego-1 podmiot |
DH |
|
Kontrola tematyczna |
-postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego -realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji |
zakład sektora mięsa czerwonego- 1 podmiot |
DH |
|
LUTY |
Kontrola tematyczna |
-postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego -realizacja harmonogramu badań właścicielskich--mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji |
zakład sektora mięsa czerwonego- 2- podmiot |
DH |
Kontrola tematyczna |
-przestrzeganie przepisów o ochronie zwierząt- kontrola dobrostanu na rzeźni |
zakład sektora mięsa czerwonego- 2 podmioty |
DH |
|
Okresowa |
kontrola w zakresie spełnienia wymagań przy produkcji pasz na użytek własny |
gospodarstwo rolne- 6 gospodarstw |
DN |
|
Okresowa |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wprowadzaniu pasz do obrotu |
punkt obrotu paszami-1 podmiot |
DN |
|
Kontrola doraźna |
Sprawdzenie wykonanie zaleceń nałożonych decyzją administracyjną z 2012r |
gospodarstwo rolne- 2 gospodarstwa |
DN |
|
Okresowa |
spełnienie wymagań przy wytwarzaniu i obrocie paszami |
wytwórnia pasz- 1 podmiot |
DN |
|
MARZEC |
Okresowa |
-zapewnienie bezpieczeństwa produkowanych produktów pochodzenia zwierzęcego-ogólne wymagania dla zakładów -postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego -realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji -transport zwierząt żywych do rzeźni -audyt systemu HACCP w tym procedur GMP/GHP |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot |
DH |
Kontrola tematyczna |
-przestrzeganie przepisów o ochronie zwierząt- kontrola dobrostanu na rzeźni |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot |
DH |
|
Kontrola tematyczna |
-realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji -postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot zakład sektora mlecznego-1 podmiot |
DH |
|
Okresowa |
spełnienie wymagań przy wytwarzaniu i obrocie paszami |
wytwórnia pasz- 3 podmioty |
DN |
|
Okresowa |
spełnienie wymagań przy wprowadzaniu do obrotu pasz |
punkt obrotu paszami -1 podmiot |
DN |
|
Okresowa |
kontrola gospodarstwa rolnego w zakresie spełnienia wymagań przy produkcji pasz na użytek własny |
gospodarstwo rolne- 6 gospodarstw |
DN |
|
Okresowa |
Spełnienie wymagań weterynaryjnych |
sektor utylizacyjny- 1 podmiot |
DN |
|
Kontrola doraźna |
Sprawdzenie wykonanie zaleceń nałożonych decyzją administracyjną z 2012r |
gospodarstwo rolne- 1 gospodarstwo |
DN |
|
KWIECIEŃ |
Okresowa |
spełnienie wymagań przy pozyskiwaniu mleka surowego do skupu |
gospodarstwo rolne produkujące mleko-5 gospodarstw |
DH |
Kontrola tematyczna |
-przestrzeganie przepisów o ochronie zwierząt- kontrola dobrostanu na rzeźni |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot |
DH |
|
Kontrola tematyczna |
-postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego |
zakład sektora jajczarskiego-1 podmiot |
DH |
|
Kontrola tematyczna |
-realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot |
DH |
|
Kontrola doraźna |
-kontrola sprawdzająca wykonania obowiązków nałożonych decyzją administracyjną z 2012r |
zakład sektora jajczarskiego-1 podmioty zakład sektora mięsnego-1 podmiot |
DH |
|
Kontrola doraźna |
-kontrola sprawdzająca wykonania obowiązków nałożonych decyzją administracyjną z 2012r |
gospodarstwo rolne- 1 gospodarstwo |
DN |
|
Okresowa |
spełnienie przez podmiot wymagań weterynaryjnych |
sektor utylizacyjny- 2 podmiot |
DN |
|
Okresowa |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wprowadzaniu pasz do obrotu |
punkt obrotu paszami -4 podmioty |
DN |
|
Okresowa |
kontrola gospodarstwa rolnego w zakresie spełnienia wymagań przy produkcji pasz na użytek własny |
gospodarstwo rolne- 6 gospodarstw |
DN |
|
MAJ |
Kontrola tematyczna |
-realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji |
zakład sektora mięsa czerwonego-2 podmioty |
DH |
Okresowa |
spełnienie wymagań przy pozyskiwaniu mleka surowego do skupu |
gospodarstwo rolne produkujące mleko-5 gospodarstwa |
DH |
|
Okresowa |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wytwarzaniu i obrocie paszami |
wytwórnia pasz- 1 podmiot |
DN |
|
Okresowa |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wprowadzaniu pasz do obrotu |
punkt obrotu paszami -3 podmioty |
DN |
|
Okresowa |
kontrola gospodarstwa rolnego w zakresie spełnienia wymagań przy produkcji pasz na użytek własny |
gospodarstwo rolne- 6 gospodarstw |
DN |
|
Okresowa |
spełnienie przez podmiot wymagań weterynaryjnych |
sektor utylizacyjny- 4 podmiot |
DN |
|
CZERWIEC |
Okresowa |
-zapewnienie bezpieczeństwa produkowanych produktów pochodzenia zwierzęcego-ogólne wymagania dla zakładów -postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego -realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji -audyt systemu HACCP w tym procedur GMP/GHP |
zakład sektora mięsa białego-1 podmiot |
DH |
Kontrola tematyczna |
-realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot zakład sektora mlecznego-1 podmiot |
DH |
|
Okresowa |
spełnienie wymagań przy pozyskiwaniu mleka surowego do skupu |
gospodarstwo rolne produkujące mleko-5 gospodarstwa |
DH |
|
Okresowa |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wytwarzaniu i obrocie paszami |
wytwórnia pasz- 3 podmioty |
DN |
|
Okresowa |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wprowadzaniu pasz do obrotu |
punkt obrotu paszami 4 podmiotów |
DN |
|
Okresowa |
Spełnienie wymagań weterynaryjnych |
sektor utylizacyjny- 1 podmiot |
DN |
|
Okresowa |
kontrola gospodarstwa rolnego w zakresie spełnienia wymagań przy produkcji pasz na użytek własny |
gospodarstwo rolne- 6 podmiotów |
DN |
|
Okresowa |
spełnienie wymagań weterynaryjnych |
podmiot transportujący materiały paszowe- 4 podmioty |
DN |
|
LIPIEC |
Okresowa |
-zapewnienie bezpieczeństwa produkowanych produktów pochodzenia zwierzęcego-ogólne wymagania dla zakładów -postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego -realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji -audyt systemu HACCP w tym procedur GMP/GHP |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot |
DH |
Kontrola tematyczna |
realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot |
DH |
|
Okresowa |
spełnienie wymagań przy pozyskiwaniu mleka surowego do skupu |
gospodarstwo rolne produkujące mleko-5 gospodarstwa |
DH |
|
Okresowa |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wprowadzaniu pasz do obrotu |
punkt obrotu paszami -1 podmiot |
DN |
|
Okresowa |
kontrola gospodarstwa rolnego w zakresie spełnienia wymagań przy produkcji pasz na użytek własny |
gospodarstwo rolne- 6 gospodarstw |
DN |
|
Okresowa |
spełnienie wymagań weterynaryjnych |
podmiot transportujący materiały paszowe- 4 podmioty |
DN |
|
SIERPIEŃ |
Okresowa |
-zapewnienie bezpieczeństwa produkowanych produktów pochodzenia zwierzęcego-ogólne wymagania dla zakładów -postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego -realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji -transport zwierząt żywych do rzeźni -audyt systemu HACCP w tym procedur GMP/GHP |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot |
DH |
Kontrola tematyczna |
realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot |
DH |
|
Kontrola tematyczna |
-przestrzeganie przepisów o ochronie zwierząt- kontrola dobrostanu na rzeźni |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot |
DH |
|
Okresowa |
spełnienie wymagań przy pozyskiwaniu mleka surowego do skupu |
gospodarstwo rolne produkujące mleko surowe-5 gospodarstw |
DH |
|
Okresowa |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wytwarzaniu i obrocie paszami |
wytwórnia pasz- 2 podmioty |
DN |
|
Okresowa |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wprowadzaniu pasz do obrotu |
punkt obrotu paszami -1 podmiot |
DN |
|
Okresowa |
spełnienie wymagań weterynaryjnych |
sektor utylizacyjny- 4 podmioty |
DN |
|
Okresowa |
kontrola gospodarstwa rolnego w zakresie spełnienia wymagań przy produkcji pasz na użytek własny |
gospodarstwo rolne- 6 gospodarstw |
DN |
|
Okresowa |
spełnienie wymagań weterynaryjnych |
podmiot transportujący materiały paszowe- 4 podmioty |
DN |
|
WRZESIEŃ |
Okresowa |
-zapewnienie bezpieczeństwa produkowanych produktów pochodzenia zwierzęcego-ogólne wymagania dla zakładów -postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego -realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji -transport zwierząt żywych do rzeźni -audyt systemu HACCP w tym procedur GMP/GHP |
zakład sektora jajczarskiego-1 podmiot |
DH |
Kontrola tematyczna |
realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot zakład sektora mięsa białego-1 podmiot |
DH |
|
Kontrola tematyczna |
-przestrzeganie przepisów o ochronie zwierząt- kontrola dobrostanu na rzeźni |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot |
DH |
|
Kontrola wyznaczonych lek. wet. |
kontrola w zakresie wykonywania czynności powierzonych przez PLW w Namysłowie |
2-3 lek.wet. |
DH |
|
Okresowa |
spełnienie wymagań przy pozyskiwaniu mleka surowego do skupu |
gospodarstwo rolne produkujące mleko surowe-5 gospodarstw |
DH |
|
Okresowa |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wytwarzaniu i obrocie paszami |
wytwórnia pasz- 1 podmiot |
DN |
|
Okresowa |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wprowadzaniu pasz do obrotu |
punkt obrotu paszami -2 podmiot |
DN |
|
Okresowa |
kontrola gospodarstwa rolnego w zakresie spełnienia wymagań przy produkcji pasz na użytek własny |
gospodarstwo rolne- 6 -gospodarstw |
DN |
|
Okresowa |
spełnienie wymagań weterynaryjnych |
podmiot transportujący materiały paszowe- 2 podmioty |
DN |
|
PAŹDZIERNIK |
Kontrola tematyczna |
-realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot |
DH |
Kontrola tematyczna |
- przestrzeganie przepisów o ochronie zwierząt- kontrola dobrostanu na rzeźni |
zakład sektora mięsa czerwonego-2 podmioty |
DH |
|
Okresowa |
-zapewnienie bezpieczeństwa produkowanych produktów pochodzenia zwierzęcego-ogólne wymagania dla zakładów -postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego -realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji -transport zwierząt żywych do rzeźni -audyt systemu HACCP w tym procedur GMP/GHP |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot |
DH |
|
Kontrola wyznaczonych lek. wet. |
kontrola w zakresie wykonywania czynności powierzonych przez lek. wet. |
2-3 lek.wet. |
DH |
|
Okresowa |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wytwarzaniu i obrocie paszami |
wytwórnia pasz- 1 podmiot |
DN |
|
Okresowa |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wprowadzaniu pasz do obrotu |
punkt obrotu paszami-3 podmioty |
DN |
|
Okresowa |
kontrola gospodarstwa rolnego w zakresie spełnienia wymagań przy produkcji pasz na użytek własny |
gospodarstwo rolne- 6 gospodarstw |
DN |
|
Okresowa |
spełnienie wymagań weterynaryjnych |
sektor utylizacyjny- 3 podmioty |
DN |
|
LISTOPAD |
Kontrola tematyczna |
-realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji |
zakład sektora mięsnego-1 podmiot |
DH |
Okresowa |
-zapewnienie bezpieczeństwa produkowanych produktów pochodzenia zwierzęcego-ogólne wymagania dla zakładów -postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego -realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji -transport zwierząt żywych do rzeźni -audyt systemu HACCP w tym procedur GMP/GHP |
zakład sektora mlecznego-1 podmiot |
DH |
|
Kontrola wyznaczonych lek. wet. |
kontrola w zakresie wykonywania czynności powierzonych przez PLW w Namysłowie |
2-3 lek.wet. |
DH |
|
Okresowa |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wytwarzaniu i obrocie paszami |
wytwórnia pasz- 3 podmioty |
DN |
|
Okresowa |
spełnienie wymagań weterynaryjnych |
sektor utylizacyjny- 3 podmioty |
DN |
|
GRUDZIEŃ |
Okresowa |
-zapewnienie bezpieczeństwa produkowanych produktów pochodzenia zwierzęcego-ogólne wymagania dla zakładów -postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego -realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji -transport zwierząt żywych do rzeźni -audyt systemu HACCP w tym procedur GMP/GHP |
zakład sektora rybnego-1 podmiot |
DH |
Kontrola wyznaczonych lek. wet. |
kontrola w zakresie wykonywania czynności z wyznaczenia |
2-3 lek.wet. |
DH |
|
Okresowa |
Spełnienie wymagań weterynaryjnych |
sektor utylizacyjny- 2 podmioty |
DH |