Plan kontroli na 2014 rok
Plan pracy zespołu ds. bezpieczeństwa żywności, pasz oraz ubocznych produktów zwierzęcych
Miesiąc |
Rodzaj kontroli |
Zakres kontroli |
Kontrolowany podmiot |
Realizacja |
STYCZEŃ |
OKRESOWA |
-bezpieczeństwo produktów pochodzenia zwierzęcego-w tym wymagania weterynaryjne przy ich produkcji: -postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego -realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji -audyt systemu HACCP w tym procedur GMP/GHP |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot |
DH |
LUTY |
Kontrola tematyczna |
-postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego -realizacja harmonogramu badań właścicielskich--mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji |
zakład sektora mięsa czerwonego- 3- podmiot |
DH |
Kontrola tematyczna |
-przestrzeganie przepisów o ochronie zwierząt- kontrola dobrostanu na rzeźni |
zakład sektora mięsa czerwonego- 1 podmioty |
DH |
|
OKRESOWA |
-zapewnienie bezpieczeństwa produkowanych produktów pochodzenia zwierzęcego-ogólne wymagania dla zakładów - identyfikacja odstrzelonych zwierząt, - oświadczenia myśliwych |
Punkty Skupu Dziczyzny- 2 podmioty |
DH |
|
OKRESOWA |
kontrola w zakresie spełnienia wymagań przy produkcji pasz na użytek własny |
gospodarstwo rolne- 5 gospodarstw |
DN |
|
OKRESOWA |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wprowadzaniu pasz do obrotu |
punkt obrotu paszami-1 podmiot |
DN |
|
OKRESOWA |
spełnienie wymagań przy wytwarzaniu i obrocie paszami |
wytwórnia pasz- 2 podmioty |
DN |
|
MARZEC |
OKRESOWA |
-zapewnienie bezpieczeństwa produkowanych produktów pochodzenia zwierzęcego-ogólne wymagania dla zakładów -postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego -realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji -transport zwierząt żywych do rzeźni -audyt systemu HACCP w tym procedur GMP/GHP |
zakład sektora mięsa białego -1 podmiot |
DH |
OKRESOWA |
-zapewnienie bezpieczeństwa produkowanych produktów pochodzenia zwierzęcego-ogólne wymagania dla zakładów - identyfikacja odstrzelonych zwierząt, - oświadczenia myśliwych |
Punkty Skupu Dziczyzny- 2 podmioty |
DH |
|
OKRESOWA |
spełnienie wymagań przy wytwarzaniu i obrocie paszami |
wytwórnia pasz- 2 podmioty |
DN |
|
OKRESOWA |
spełnienie wymagań przy wprowadzaniu do obrotu pasz |
punkt obrotu paszami -1 podmiot |
DN |
|
OKRESOWA |
kontrola gospodarstwa rolnego w zakresie spełnienia wymagań przy produkcji pasz na użytek własny |
gospodarstwo rolne- 5 gospodarstw
|
DN |
|
OKRESOWA |
Spełnienie wymagań weterynaryjnych |
sektor utylizacyjny- 2 podmiot |
DN |
|
KWIECIEŃ |
Kontrola tematyczna |
-przestrzeganie przepisów o ochronie zwierząt- kontrola dobrostanu na rzeźni |
zakład sektora mięsa czerwonego-2 podmiot |
DH |
OKRESOWA |
-zapewnienie bezpieczeństwa produkowanych produktów pochodzenia zwierzęcego-ogólne wymagania dla zakładów - -realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji - -audyt systemu HACCP w tym procedur GMP/GHP -postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego |
zakład sektora jajczarskiego-1 podmiot
|
DH |
|
Kontrola tematyczna |
-realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji -postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot |
DH |
|
OKRESOWA |
spełnienie przez podmiot wymagań weterynaryjnych |
sektor utylizacyjny- 1 podmiot |
DN |
|
OKRESOWA |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wprowadzaniu pasz do obrotu |
punkt obrotu paszami -5 podmiotów |
DN |
|
OKRESOWA |
kontrola gospodarstwa rolnego w zakresie spełnienia wymagań przy produkcji pasz na użytek własny |
gospodarstwo rolne- 6 gospodarstw |
DN |
|
MAJ |
Kontrola tematyczna |
-realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji |
zakład sektora mięsa czerwonego-2 podmioty |
DH |
Kontrola tematyczna |
-przestrzeganie przepisów o ochronie zwierząt- kontrola dobrostanu na rzeźni |
zakład sektora mięsa czerwonego-2 podmiot |
DH |
|
OKRESOWA |
- zapewnienie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i przez produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej - wielkość produkcji - wymagania dla miejsc prowadzenia sprzedaży |
podmioty zajmujące się produkcją w ramach sprzedaży bezpośredniej-2 podmioty |
DH |
|
OKRESOWA |
spełnienie wymagań przy pozyskiwaniu mleka surowego do skupu |
gospodarstwo rolne produkujące mleko-5 gospodarstwa |
DH |
|
OKRESOWA |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wytwarzaniu i obrocie paszami |
wytwórnia pasz- 1 podmiot |
DN |
|
OKRESOWA |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wprowadzaniu pasz do obrotu |
punkt obrotu paszami -2 podmioty |
DN |
|
OKRESOWA |
kontrola gospodarstwa rolnego w zakresie spełnienia wymagań przy produkcji pasz na użytek własny |
gospodarstwo rolne- 6 gospodarstw |
DN |
|
OKRESOWA |
spełnienie przez podmiot wymagań weterynaryjnych |
sektor utylizacyjny- 3 podmioty |
DN |
|
CZERWIEC |
OKRESOWA |
-zapewnienie bezpieczeństwa produkowanych produktów pochodzenia zwierzęcego-ogólne wymagania dla zakładów -postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego -realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji -audyt systemu HACCP w tym procedur GMP/GHP |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot |
DH |
Kontrola tematyczna |
-realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji |
zakład sektora mięsa białego -1 podmiot |
DH |
|
OKRESOWA |
- zapewnienie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i przez produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej - wielkość produkcji - wymagania dla miejsc prowadzenia sprzedaży |
podmioty zajmujące się produkcją w ramach sprzedaży bezpośredniej-2 podmioty |
|
|
OKRESOWA |
spełnienie wymagań przy pozyskiwaniu mleka surowego do skupu |
gospodarstwo rolne produkujące mleko-5 gospodarstwa |
DH |
|
OKRESOWA |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wytwarzaniu i obrocie paszami |
wytwórnia pasz- 3 podmioty |
DN |
|
OKRESOWA |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wprowadzaniu pasz do obrotu |
punkt obrotu paszami 4 podmioty |
DN |
|
OKRESOWA |
Spełnienie wymagań weterynaryjnych |
sektor utylizacyjny- 2 podmioty |
DN |
|
OKRESOWA |
kontrola gospodarstwa rolnego w zakresie spełnienia wymagań przy produkcji pasz na użytek własny |
gospodarstwo rolne- 5 podmiotów |
DN |
|
OKRESOWA |
spełnienie wymagań weterynaryjnych |
podmiot transportujący materiały paszowe- 4 podmioty |
DN |
|
LIPIEC |
OKRESOWA |
-zapewnienie bezpieczeństwa produkowanych produktów pochodzenia zwierzęcego-ogólne wymagania dla zakładów -postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego -realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji -audyt systemu HACCP w tym procedur GMP/GHP |
zakład sektora mięsa czerwonego-2 podmiot |
DH |
Kontrola tematyczna |
realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot |
DH |
|
OKRESOWA |
spełnienie wymagań przy pozyskiwaniu mleka surowego do skupu |
gospodarstwo rolne produkujące mleko-5 gospodarstwa |
DH |
|
OKRESOWA |
kontrola gospodarstwa rolnego w zakresie spełnienia wymagań przy produkcji pasz na użytek własny |
gospodarstwo rolne- 5 gospodarstw |
DN |
|
OKRESOWA |
spełnienie wymagań weterynaryjnych |
podmiot transportujący materiały paszowe- 4 podmioty |
DN |
|
SIERPIEŃ |
Kontrola tematyczna |
realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji --postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot |
DH |
OKRESOWA |
spełnienie wymagań przy pozyskiwaniu mleka surowego do skupu |
gospodarstwo rolne produkujące mleko surowe-5 gospodarstw |
DH |
|
OKRESOWA |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wytwarzaniu i obrocie paszami |
wytwórnia pasz- 1 podmiot |
DN |
|
OKRESOWA |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wprowadzaniu pasz do obrotu |
punkt obrotu paszami -2 podmioty |
DN |
|
OKRESOWA |
kontrola gospodarstwa rolnego w zakresie spełnienia wymagań przy produkcji pasz na użytek własny |
gospodarstwo rolne- 6 gospodarstw |
DN |
|
OKRESOWA |
spełnienie wymagań weterynaryjnych |
podmiot transportujący materiały paszowe- 4 podmioty |
DN |
|
WRZESIEŃ |
Kontrola tematyczna |
realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji -postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego |
zakład sektora mięsa czerwonego-2 podmiot zakład sektora mięsa białego-1 podmiot |
DH |
Kontrola tematyczna |
-przestrzeganie przepisów o ochronie zwierząt- kontrola dobrostanu na rzeźni |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot |
DH |
|
KOTROLA WYZNACZONYCH LEK.WET. |
kontrola w zakresie wykonywania czynności powierzonych przez PLW w Namysłowie |
2-3 lek.wet. |
DH |
|
OKRESOWA |
spełnienie wymagań przy pozyskiwaniu mleka surowego do skupu |
gospodarstwo rolne produkujące mleko surowe-5 gospodarstw |
DH |
|
OKRESOWA |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wytwarzaniu i obrocie paszami |
wytwórnia pasz- 2 podmioty |
DN |
|
OKRESOWA |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wprowadzaniu pasz do obrotu |
punkt obrotu paszami -2 podmiot |
DN |
|
OKRESOWA |
kontrola gospodarstwa rolnego w zakresie spełnienia wymagań przy produkcji pasz na użytek własny |
gospodarstwo rolne- 6 -gospodarstw |
DN |
|
OKRESOWA |
spełnienie wymagań weterynaryjnych |
podmiot transportujący materiały paszowe- 4 podmioty |
DN |
|
PAŹDZIERNIK |
OKRESOWA |
-zapewnienie bezpieczeństwa produkowanych produktów pochodzenia zwierzęcego-ogólne wymagania dla zakładów -postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego -realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji -transport zwierząt żywych do rzeźni -audyt systemu HACCP w tym procedur GMP/GHP |
zakład sektora mięsa czerwoneg-1 podmiot |
DH |
Kontrola tematyczna |
- przestrzeganie przepisów o ochronie zwierząt- kontrola dobrostanu na rzeźni |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot |
|
|
KONTROLA WYZNACZONYCH LEK. WET. |
kontrola w zakresie wykonywania czynności powierzonych przez lek. wet. |
2-3 lek.wet. |
DH |
|
OKRESOWA |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wytwarzaniu i obrocie paszami |
wytwórnia pasz- 1 podmiot |
DN |
|
OKRESOWA |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wprowadzaniu pasz do obrotu |
punkt obrotu paszami-5 podmiotów |
DN |
|
OKRESOWA |
kontrola gospodarstwa rolnego w zakresie spełnienia wymagań przy produkcji pasz na użytek własny |
gospodarstwo rolne- 5 gospodarstw |
DN |
|
OKRESOWA |
spełnienie wymagań weterynaryjnych |
sektor utylizacyjny- 4 podmioty |
DN |
|
LISTOPAD |
OKRESOWA |
-zapewnienie bezpieczeństwa produkowanych produktów pochodzenia zwierzęcego-ogólne wymagania dla zakładów -postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego -realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji -transport zwierząt żywych do rzeźni -audyt systemu HACCP w tym procedur GMP/GHP |
zakład sektora mięsa czerwoneg-1 podmiot zakład sektora rybnego-1 podmiot |
DH |
Kontrola tematyczna |
Wspólna kontrola z PIS zgodnie z zawartym porozumieniem- |
Zakład produkujący żywność złożoną – 1 podmiot |
|
|
Kontrola tematyczna |
- przestrzeganie przepisów o ochronie zwierząt- kontrola dobrostanu na rzeźni |
zakład sektora mięsa czerwonego-2 podmioty zakład sektora rybnego-1 podmiot |
DH |
|
Kontrola tematyczna |
-realizacja harmonogramu badań właścicielskich-mikrobiologicznych w zakresie bezpieczeństwa produktu i higieny procesu, analiza tendencji postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego |
zakład sektora mięsa czerwonego-1 podmiot |
|
|
KONTROLA WYZNACZONYCH LEK. WET. |
kontrola w zakresie wykonywania czynności powierzonych przez PLW w Namysłowie |
2-3 lek.wet. |
DH |
|
OKRESOWA |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wytwarzaniu i obrocie paszami |
wytwórnia pasz- 2 podmioty |
DN |
|
OKRESOWA |
spełnienie przez podmiot wymagań przy wprowadzaniu pasz do obrotu |
punkt obrotu paszami-1 podmiot |
DN |
|
GRUDZIEŃ |
Kontrola tematyczna |
-postępowanie z ubocznymi produktami pochodzenia zwierzęcego |
zakład sektora rybnego- 1 podmiot |
DH |
KONTROLA WYZNACZONYCH LEK. WET. |
kontrola w zakresie wykonywania czynności z wyznaczenia |
2-3 lek.wet. |
DH |
DZIAŁ CHORÓB ZAKAŹNYCH W POWIATOWYM INSPEKTORACIE WETERYNARII W NAMYSŁOWIE
Miesiąc | Zakres kontroli | ilość kontroli |
Styczeń | Ferma szynszyli | 1 |
kontrola w handlu | 2 | |
kontrole sprawdzające dot. Dobrostanu zwierząt | 1 | |
Luty | Fermy trzody chlewnej - okresowe | 3 |
Dobrostan zwierząt | 4 | |
kontrola w handlu | 1 | |
Zakład wylęgu drobiu | 1 | |
Pośrednictwo w obrocie zwierząt | 2 | |
Marzec | Fermy trzody chlewnej - okresowe | 3 |
Kontrola w handlu | 1 | |
Ferma szynszyli | 1 | |
Siedziby stad IRZ/CC | 2 | |
Przewoźnicy zatwierdzeni | 4 | |
Kwiecień | Siedziby stad IRZ/CC | 2 |
Fermy brojlerów - próbkobranie urzędowe | 1 | |
Kontrola w handlu | 1 | |
Dobrostan zwierząt | 3 | |
Fermy trzody chlewnej - okresowe | 3 | |
Maj | Siedziby stad IRZ/CC | 4 |
Kontrola w handlu | 1 | |
Ferma kur niosek - okresowa | 1 | |
Kontrola w handlu | 1 | |
Punkty kopulacyjne | 2 | |
Dobrostan zwierząt | 4 | |
Czerwiec | Siedziby stad IRZ/CC | 4 |
Dobrostan zwierząt | 4 | |
Punkty unasienniania | 1 | |
Kontrola w handlu | 1 | |
Zwierzęta dzikie | 3 | |
Fermy brojlerów - próbkobranie urzędowe | 1 | |
Lipiec | Siedziby stad IRZ/CC | 4 |
kontrola w handlu | 1 | |
Zakład wylęgu drobiu | 1 | |
Punkty unasienniania | 2 | |
Dobrostan zwierząt | 5 | |
Pośrednictwo w obrocie zwierząt | 2 | |
Sierpień | Siedziby stad IRZ/CC | 4 |
kontrola w handlu | 1 | |
Pukty unasienniania | 1 | |
Dobrostan zwierząt | 4 | |
Wrzesień | Dobrostan zwierząt | 5 |
Siedziby stad IRZ/CC | 4 | |
Zakłady lecznicze dla zwierząt | 4 | |
Kontrola w handlu | 1 | |
Październik | Dobrostan zwierząt | 4 |
Siedziby stad IRZ/CC | 4 | |
kontrola w handlu | 1 | |
Zakłady lecznicze dla zwierząt | 5 | |
Listopad | Dobrostan zwierząt | 5 |
Siedziby stad IRZ/CC | 4 | |
Gospodarstwa rybackie | 15 | |
kontrola w handlu | 1 | |
Grudzień | Gospodarstwa rybackie | 16 |
kontrola w handlu | 1 |